Wat is mindfulness en wat heb je eraan?

Mindfulness is een normale, natuurlijke eigenschap van ons brein, om zich bewust te zijn van het bewustzijn. De eigenschap die het mogelijk maakt te weten, dat je iets weet. Bijvoorbeeld weten dat je denkt, weten dat je voelt, ruikt, hoort. Mindfulness is te trainen, te ontwikkelen, door er mee bezig te zijn. Die ontwikkeling gaat ook vanzelf, net zoals een spier die vanzelf sterker wordt, als je hem veel gebruikt.

Hoewel de term mindfulness verbonden is aan het Boeddhisme, zijn er zeer oude Christelijke mystieke tradities die vergelijkbare (meditatie-)technieken hanteren en ook vergelijkbare ervaringen beschrijven.

Wat is het nut van mindfulness?

Als je  je niet bewust bent van wat er innerlijk gebeurd, wordt je erdoor geleefd. Je laat een stemming, emotie of gevoel onbewust voor je bepalen wat er met je gebeurd.

Als je je bewust bent van wat er innerlijk gebeurd kom je in de positie, daar bewust mee te stoppen. Voorbeeld: Je wordt je bewust van het ontstaan van irritatie als je in een lange rij staat bij de kassa. Dan kun je besluiten om aan iets anders aandacht te gaan geven. Je besluit bijvoorbeeld om je niet druk te maken en en de wachttijd te gebruiken om na te denken over hoe je de groente in je winkelwagentje gaat bereiden. Het nut daarvan is dat je niet langer geirriteerd bent. Zo simpel is het.

Mindfulness biedt je de mogelijkheid om uit de emotie van irritatie te blijven en als je dat kan, blijf je een stuk gelukkiger.

Je kunt in Nederland bij instituten terecht die mindfulness-trainingen geven, waar je vaak redelijk veel voor moet betalen. Je kunt er ook voor kiezen de training te doen bij één van de vele Boeddhischme instituten in Nederland.

Als je daarbij het nuchtere vermogen hebt om door de gebruikte rituelen heen te kijken, ben je wel veel voordeliger uit.